Geschiedenis

Voor kunstenaars door kunstenaars

Ara acrylverf is ontstaan ​​op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en is uitgegroeid tot een populaire acrylverf, gebruikt door professionele kunstenaars over de hele wereld.

1971

Gerrit Rietveld Academie en Ara Acrylics

De Gerrit Rietveld Academie is een zelfstandige, internationaal georiënteerde hogeschool voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Amsterdam. Een van de oprichters van de Academie is Pieter Keune, hoogleraar scheikunde en filosofie. Pieter Keune werkt sinds 1971 als docent aan de Academie en verdiept zich voortdurend in het maken van de verf en het gebruik van kunstmaterialen.

Gerrit Rietveld Academie en Ara Acrylics
1977

Start eerste ontwikkeling van Ara Acrylics

In het begin zijn de lessen van Pieter Keune vooral gericht op materiaalkunde en kleurentheorie. In 1977 wordt dit uitgebreid met het vervaardigen van de acrylverf. Tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan verffabricage en -recepten, de kennis van materialen en de ontwikkeling van een optimaal kleurenpalet. Als basis zijn zuivere pigmenten gebruikt om een ​​optimale kleurmenging te garanderen.

Start eerste ontwikkeling van Ara Acrylics
1980

De productie neemt toe

De verf krijgt de naam Ara Acrylics (afkorting van A Acrylverf – R Rietveld – A Academie). De productie van de verf wordt een vast onderdeel van de activiteiten en neemt toe. Er wordt besloten om de acrylverf gebruiksklaar aan te bieden. De productie van Ara wordt overgebracht naar het kleine laboratorium in de Warmoestraat in Amsterdam.

De productie neemt toe
1985

Start verkoop in lokale winkels

Ara Acrylics wordt populair onder de kunstenaars in Amsterdam ook buiten de academie. De verf wordt ook buiten de Rietveld Academie verkrijgbaar. De lokale Amsterdamse winkels starten met Ara verkoop. Een van de eerste winkels die Ara in zijn assortiment opneemt is Peter van Ginkel Art Supplies.

Start verkoop in lokale winkels
2001

Overname door Old Holland Classic Colours

De productie van Ara groeit en de locatie aan de Warmoestraat wordt te klein. De wereldberoemde Nederlandse verffabrikant Old Holland Classic Colours  besluit om de productie van Ara over te nemen. De overname vindt plaats onder de leiding van Edward de Beer, CEO van Old Holland. Sindsdien vindt de verffabricage plaats in de moderne productiefaciliteit van Old Holland in Driebergen, volgens de hoge kwaliteitsnormen van Old Holland.

Overname door Old Holland Classic Colours
2010

Verbetering van de recepten en het assortiment

Na de overname wordt het kleurenpalet uitgebreid en worden de compositie en receptuur van Ara verder verbeterd onder de leiding van Wim van der Zwan, verfmeester van Old Holland en Edward de Beer, directeur van Old Holland.  De Old Holland experts werken voortdurend aan het verder ontwikkelen van het Ara assortiment in het moderne laboratorium van Old Holland Classic Colours. De hulpmiddelen zoals gesso’s, bindmiddelen, mediums en vernissen worden geintorduceerd.

Verbetering van de recepten en het assortiment
2015

Introductie Speciale kleuren

Aan de standaard kleuren worden een aantal speciale kleuren toegevoegd: metallic, parelmoer, neon, iridiserende, carborundum, en grafiet kleuren.  Met de speciale kleuren van Ara kun je als kunstenaar alle kanten op.

Introductie Speciale kleuren
2020

Wereldwijde erkenning en uitbreiding distributie netwerk

Het verf merk Ara Acrylics groeit en krijgt de erkenning van de internationale kunstenaars uit de hele wereld.  Het distributienetwerk wordt uitgebreid met vertegenwoordigers in Europa, Amerika, Afrika en Azië.

 

Wordt vervolgd ….

Wereldwijde erkenning en uitbreiding distributie netwerk